Down sendromu konuşma terapisi

Ülkemizde dil ve konuşma terapisti sayısı çok azdır. Down sendromlu bireyler başta olmak üzere özel gereksinimli çocuklar dil ve konuşma terapi hizmetinden faydalanmaları gerekmektedir. Eğitim ve Sağlık Bakanlıkları bu konuda çözümler üretmeleri gerekmektir.
Down sendromlu çocuklarda, doğuştan sahip oldukları hipotonik kas yapısı, motor gelişimi üzerinde olduğu gibi dil gelişiminde de önemli engelleyici rol oynamaktadır. Ancak belli başlı eksersizlerle ve uzun süren kas çalışmalarıyla, bilhassa ağız içi kasları geliştirmek ve bu olumsuzluğu tamamen ortadan kaldırılması mümkün olmazsa da, etkilerini azaltma imkanı vardır. Burada ise uzman eğitmenlere ve bu konuda uzmanlaşmış eğitim kurumlarına büyük görev düşmektedir.

Down sendromlu bireyler ne kadar da genetik problemlerde dolayı çoğu sesi artiküle etmekte zorlansalar da kritik dönemlerde doğru etkili bir dil ve konuşma terapisiyle minimum derece artikülasyon sorunu yaşayacakları düşünülmektedir.

Ülkemizde down sendromlu çocukların büyük çoğunluğu zayıf kas tonusu gibi nedenlerle fizyoterapi almaktadır. Ancak oral motor bölgelerinde kaslarla ilgili yapılan çalışma sınırlıdır. Fizyoterapistlerin bu konuda yeterince uzmanlaşmaları gerektiği düşünülmektedir.

Down sendromlu bireylerin 0-3 ve 3-6 yaş dönemlerinde anne ve babanın da etkin olarak katıldığı disipliner bir eğitim ve sağlık süreci geçirmeleri konuşma problemlerinin en aza indireceği aşikârdır.

Ailelerin down sendromu konusunda bilgilenmeleri ve eğitim süreçlerine dahil edilmeleri gerekmektedir.

Ülke genelinde down sendromu klinikleri açılması ve ilk teşhis konulduktan sonra Down sendromlu birey ve ailesi için takip ve denetim planları oluşturulmalıdır.

Şunu unutmamak gerekir ki down sendromlu bireylerin sağlık problemleri en aza indirildiği taktirde başaramayacakları çok az şey vardır.
Mehmet ONGUN
ODYOLOJİ  VE KONUŞMA BOZUKLUKLARI UZMANI
ongun51@gmail.com

–bu içerik izinsiz kopyalanamaz, kullanılamaz. 

Bir cevap yazın