Otizm Dil ve Konuşma Terapisi

Bir aile ile görüşmemizden bir kesitle yazıma başlamak istiyorum.
“Otizmli bir çocuğa sahip olmayı ben istemedim. Şuan iyi ki benimsin oğlum diyorum. Ailemi terk edip gitmedim. Oğlumun durumu nedeniyle çok fazla ve farklı ailelerle tanıştım. Bir çoğunda kendimi gördüm ama bir kısmında ümitsizlik . çaresizlik…Bir kısmı boşanmış,bir kısmı aynı evde yabancı gibi yaşayan anne babalar, mutsuzluk , ümitsizlik…… 

Oğlumun eğitimi için bir çok yere gittim. Her yerden bir şeyler aldı oğlum. Fiziksel olarak hiç bir sorunumuz olmamasına rağmen, algılamasının çok iyi olmasına rağmen bir türlü konuşmuyordu. Konuşma eğitimi veren merkezleri aradığımda  ilk sordukları çocuğumun teşhisi oldu. Otizmli çocuklarda dil ve konuşma terapi hizmetlerinin olmadıklarını söylediler………”

Uzunca konuştuk 10 yaşında küçük K. ın babasıyla kendisini taktir ettim. Kendini çok iyi geliştirmiş yerinde sayan eğitimcilere inat. Eşini diğer çocuklarını hiç ihmal etmemiş  bir denge kurmuş hayatında tükenmiş ailelere inat.
Çocuğunun eğitimi için, konuşması için tercüme bürolarını kendine yol etmiş farklı dillerden yol yöntemler araştırmış Türkçe’ye çevirtmiş çocuğu ile planlı düzenli çalışmalarına ara vermemiş.

Benim yazımda değinmek istediğim konuya gelince uzmanların otizmli çocuklarla konuşma terapisi yapmak istememeleri.
Aslında hakkılar ! otizmli bireylerle terapi yapmak uzun soluklu bir süreç, terapi sürecinde çocuk gelişimi, özel eğitim, psikoloji, aile danışmanlık, drama….. gibi diğer mesleki donanımlara sahip olmak gerekiyor. merkezlerinde interdisipliner bir ekip yok ise. Belki de kısa sürede otizmli çocuklardan dönüt alamadıkları için kendileri için yetersiz hissedip psikolojilerinin bozulmasından korkuyorlar. Belki de kısa sürede dönüt alabilecekleri çocuklarla çalışıp kendilerinin ve merkezlerinin reklamlarını daha etkili yapmak istiyorlar. Belki de haklılar !

Ama belki ben dahil tüm dil ve konuşma uzmanlarının unuttuğu bir şey var.
Otizmli çocukların dil ve konuşma sorunlarını çözmek bizler için en büyük başarıdır.
Başka bir şey de otizmli bir çocuğun terapi sürecinde ister istemez kendinizi ciddi şekilde geliştirme fırsatı bulacağız.
Çünkü her yolu her şekilde deneyeceğiz. Uykumuz kaçacak yeni yol ve yöntemler düşüneceğiz.

Belki de K. ya özel bir terapi yöntemi geliştireceğiz..

Unutmamak gerekir ki  -BİR YOLU MUHAKKAK VARDIR

Mehmet Ongun
Özel eğitim ve Konuşma Bozuklukları Uzmanı
ongun51@gmail.com

Başlıksız1

Bir cevap yazın